Sudžuci sa belim lukom

08/02/2019
"Dajemo časnu reč da ćemo jesti ove sudžuke sa belim lukom u društvu prijatelja i sa mnogo dobrog vina "
Priprema30 min.
Kuvanje14 min.
Ukupno44 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 350 g (od buta)
  • svinjsko meso - 350 g (but ili plećka)
  • svinjske grudi - 300 g
  • so - 30 g
  • beli luk - 3 kašičice, u prahu
  • braon šećer - 5 g
  • biber - 5 g
  • kumin - 5 g
  • kardamon - 1 prstohvat
  • čubar - 1 kašičica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • ljute paprike - 5 - 6 komada, krupnije samlevene (crvene i zelene)
  • svinjska creva
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljite svinjsko i teleće meso isečeno na kockice kroz krupniju rešetku na mašinici za mlevenje mesa. Ako svinjetina nema masnoće, dodajte malo slanine. Prebacite u odgovarajuću posudu i lepo pomešajte sve začine.

Pokrijte posudu folijom i ostavite na hladnom 24 sata. Sledećeg dana meso ponovo sameljite u mašinici kroz krupniju rešetku. Stavite pokriveno u frižider na još bar 12 sati.

Nakon toga stavite na mašinicu dodatak za punjenje i punite creva, prethodno oprana i natopljena u mlaku vodu, smesom i vežite na 20 cm ili na željenu dužinu.

Gotove sudžuke možete čuvati nekoliko dana u frižideru ili da ih okačite na hladno i provetrivo mesto za sušenje. Ako ćete ih sušiti, dobro je da iglom probušite na nekoliko mesta i svake večeri da ih razvlačite staklenom flašom ili oklagijom da izađe vazduh.

Nakon oko 3 nedelje sudžuk je gotov za konzumiranje. Ako ne želite toliko da čekate, sirov sudžuk je veoma ukusan pečen na žaru ili roštilju. I ide odlično uz crveno vino!

Prijatno i živeli!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar