Način pripreme
Prlenke su od onih recepata sa hiljadu imena i bukvalno svaki grad u Bugarskoj ima svoje ime za njih. U mom receptu izabrala sam da koristim beli luk. Nije neophodan, ako ga ne volite. Jednosavno možete da ga ostavite sa strane.
U posudu sipamo vodu i u nju dodajemo brašno, so, šećer, ulje i jedno jaje.
Počinjemo da mesimo. Malo pre nego što smo zamesili dodajemo prašak za pecivo i mesimo dok ne dobijemo blago žilavo testo.
Nakon toga ostavljamo u posudi da odstoji testo 15 minuta. Podelimo testo na 7 jednakih loptica. Razvijamo okrugle kore, debljine oko 3 mm.
Preko svake kore namrvimo malo sira.
Presavijamo svaku koru sa sirom iznutra i oblikujemo ponovo loptice. Razvijamo kore iste veličine, a sir se tako rasporedi po testu.
Zagrevamo tiganj sa malo masnoće na srednju temperaturu i pečemo parlenke po 3 minuta ili dok ne porumene sa svake strane.
U odvojenoj posudi pomešamo 100 ml ulja i oljušten beli luk i pretvaramo u pire pomoću ručnog miksera.
Kada su parlenke gotove, pomoću četkice ih mažemo obilno uljem od belog luka.
Prlenke sa belim lukom su mnogo ukusne.