Tradicionalna jagnjeća čorba za Đurđevdan

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
11/02/2019
"Bez praznične čorbe za Đurđevdan ne sedamo za trpezu, tako da znate "
Priprema15 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano52
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 350 g, od buta
  • jagnjeći bujon - 1.600 ml ili voda
  • mladi luk - 1 veza
  • pirinač - 60 g
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 struk, svež, zeleni deo
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • žumanca - 1 komad
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
  • biber - zrna, miks
  • nana - 1 kašičica, suva
  • ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 20 g
  • ljute paprike - po želji
  • limun - 1/2 komada, sok
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeće meso operemo i isečemo na male komade. Prelivamo sa 1.600 ml jagnjećeg bujona ili mlakom vodom i ostavljamo da vri na jakoj vatri. Skupljamo penu rešetkastom kašikom, koja se stvorila po površini. Pirinač potopimo u mlaku vodu na oko sat vremena.

U ugrejanoj biljnoj masit i maslacu sotiramo šargarešu, mladi luk i struk belog luka isečene na kockice.

Smanjujemo temepraturu kuvanja na umerenu. Dodajemo oceđeni pirinač, dinstano povrće, so, biber i alevu papriku i kašičicu izmrvljene suve nane (njen miris je jači). Čorba se krčka dok se pirinač i meso ne skuvaju.

Od žumanca i kiselog mleka pripremamo zapršku. Mutimo dok ne postane homogeno, dodajemo nekoliko kapljica soka od limuna.

5 minuta pre nego što skinemo šerpu sa vatre posipamo iseckanom nanom.

Zapršku dodajemo u supu dbro izjednačimo temprature. Jagnjeću čorbu serviramo toplu, posutu sveže samlevenim biberom i suvom ljutom paprikom za obožavaoce pikantne kuhinje.

Savet: Neko vreme, kada je moja baka pravila ovu čorbu, ona je dodavala bulgur umesto pirinča. Za zgušćivanje čoorbe ona bi zapržila maslac, malo brašna i alevu papriku. Servirala bi sa kašikom gustog, domaćeg kiselog mleka. Ja sam malo promenila pripremu, ali starajući se da sačuvam onaj ukus sa njene trpeze.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar