Način pripreme
Drugačije rečeno jagnjeća čorba od džigerica. Jagnje... Uskrs...a sada je drugo vreme. Tako je, ali jedna topla čorbica uvek dobro dođe. Janjeće iznutrice se i sada mogu naći u prodavnicama. Moje su međutim bile od uskršnjeg jagnjeta, očišćene, skuvane i isečene i posle toga zamrznute.
Kao što sam već napomenula moji sastojci su bili gotovi. Ako su vaši kupljeni, imate malo posla da očistite crevca. Možet ih potopiti 30 minuta u hladnu vodu da malo neutralizujete miris. Treba vam jedan duži drveni štapić, uz pomoć kojeg okrećete svako crevce i perete tekućom vodom. Da biste ih posle lakše isekli možete ih uplesti i tako kuvati. Nemojte bacati bujon. Kad skuvate iznutrice, isecite ih na sitne komade.
Sitno isečeni luk i šargarepu dinstajte u ulju, dodajte iznutrice, alevu papriku i biber. Dodajte bujon (ili toplu vodu), prethodno proceđen, tako da pokrije 3-4 prsta.
Kad čorba provri dodajte pirinač i sitno iseckanu nanu. Kući ne volimo da čorba bude mnogo gusta, zato obično stavljam 2 supene kašike pirinča. Neka vri 20-30 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov.
Red je na zapršku. Umutite žumanca sa kiselim mlekom, ja dodajem nekoliko kapljica soka od limuna. Dodajte malo od bujona u žumanca da se izjednači temperatura i onda dodajte zapršku u šerpu. Mešajte, ostavite da provri i skinite sa vatre.