Način pripreme
Luk sitno sečemo. U duboku posudu sipamo nerafinisano ulje i ugrevamo, nakon toga dodajemo pirinač i luk i neprestano mešamo dok pirinač ne nabubri. Nakon toga dodajemo i suvo grožđe sa svim začinima i promešamo. Skidamo sa vatre da se ohladi.
Za dobijanje malih sarmi potrebno je da stavimo jednu nepunu kašičicu od smese u svaki list i da ga uvijemo u sarmu (savijamo levu i desnu stranu na listu preko smese koja je u sredini i uvijamo u rolat).
Kad sve sarme savijemo, potrebno je dno šerpe, u kojoj ćemo kuvati, poređamo listove loze da se sarme ne bi zalepile.
Poređamo zbijeno jednu do druge i pokrivamo tanjirom, koji će da ih pritiska i neće im dozvolite da se pomeraju prilikom kuvanja.
Dodajemo vodu koliko da potpuno pokrije sarme, nakon toga stavljamo poklopac na šerpu i kuvamo oko 40 minuta (dok sarme potpuno ne upiju vodu i ne omekšaju) na tihoj vatri.