Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem

Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem

ažurirano:
Pavlina MilenovaPavlina Milenova
Početnik
534
Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ako se pitate kakav je ovaj miris što se širi iz kuhinje, verovatno vas na stolu očekuju sarme od listova vinove loze sa mlečnim sosom."

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 2 tegle
  • pirinač - 1 šolja, od 200 ml
  • šargarepa - 2 komada srednje veličine
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • nana - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - 1 supena kašika, mleveni
  • so - po ukusu
  • voda - 3 šolje
  • za sos
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • mirođija - 3 - 4 struka
  • beli luk - 3 čena
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

U tiganju prethodno dinstamo luk, isečen na kockcie i sitno iseckan beli luk.

Nakon što bude gotovo, dodajemo pirinač, prethodno izrendanu šargarepu, začine i 1 šolju vode. Mešamo neprestano dok pirinač ne upije vodu i ostane samo na masti.

Skidamo sa vatre i počinjemo da uvijamo sarmice u listove vinove loze. Ostavljamo ih u plehu jednu do druge, prelivamo sa 2 šolje vode i preostalom masnoćom.

Pokrivamo pleh folijom, izbušimo oštrim nožem na 10-ak mesta i pečemo u jakoj rerni - 250 stepeni oko 30-40 minuta.

Nakon toga skidamo foliju i pečemo sarme od lista vinove loze dok ne budu gotove.

Za to vreme izrendamo u kiselo mleko čenove belog luka i iseckamo mirođiju, dodajemo so po ukusu, promešamo i mlečni sos je gotov.

Serviramo sarme od listova vinove loze i mlečnog sosa na tanjiru.

Prijatno! Kuća neverovatno miriše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: