Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem

Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem

Pavlina MilenovaPavlina Milenova
Početnik
534
Sarmice od listova vinove loze iz rerne sa mlečnim sosem1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ako se pitate kakav je ovaj miris što se širi iz kuhinje, verovatno vas na stolu očekuju sarme od listova vinove loze sa mlečnim sosom"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 2 tegle
  • pirinač - 1 šolja, od 200 ml
  • šargarepa - 2 komada srednje veličine
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • nana - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - 1 supena kašika, mleveni
  • so - po ukusu
  • voda - 3 šolje
  • za sos
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • mirođija - 3 - 4 struka
  • beli luk - 3 čena
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

U tiganju prethodno dinstamo luk, isečen na kockcie i sitno iseckan beli luk.

Nakon što bude gotovo, dodajemo pirinač, prethodno izrendanu šargarepu, začine i 1 šolju vode. Mešamo neprestano dok pirinač ne upije vodu i ostane samo na masti.

Skidamo sa vatre i počinjemo da uvijamo sarmice u listove vinove loze. Ostavljamo ih u plehu jednu do druge, prelivamo sa 2 šolje vode i preostalom masnoćom.

Pokrivamo pleh folijom, izbušimo oštrim nožem na 10-ak mesta i pečemo u jakoj rerni - 250 stepeni oko 30-40 minuta.

Nakon toga skidamo foliju i pečemo sarme od lista vinove loze dok ne budu gotove.

Za to vreme izrendamo u kiselo mleko čenove belog luka i iseckamo mirođiju, dodajemo so po ukusu, promešamo i mlečni sos je gotov.

Serviramo sarme od listova vinove loze i mlečnog sosa na tanjiru.

Prijatno! Kuća neverovatno miriše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: