Način pripreme
Skuvamo listove vinove loze iz tegle 10 minuta, da budu što je moguće krehkiji.
Posebno u maloj šerpi ugrevamo maslinovo ulje i u njemu dinstamo sitno iseckan luk i rendanu šargarepu 2-3 minuta ispod poklopca. Dodajemo začine odjednom - po ½ kašičice mlevenog bibra, kurkume i kumina, 2-3 prstohvata mlevenog korijandera, po pola kašičice braon kristal šećera i himalajsku so.
Sipamo 5-6 listove zelja isečenih (prethodno opranih, bez drške) i sitno iseckani peršun. Promešamo i prelivamo sa ½ šolje mlake vode.
Stavljamo poklopac i kuvamo još 5 minuta. Dodajemo kuvani beli pasulj, promešamo i skidamo sa vatre. Dodajemo ako je potrebno još himalajske soli i ostavljamo da se ohladi.
Ocedimo listove vinove loze i počinjemo da uvijamo okrugle sarmice, za jedan list od smese koristimo 1 kašičicu - ½ supene kašike. Dobijamo oko 12-15 posnih sarmica.
U šerpu sipamo 1 šolju vode, stavljamo specijalni uređaj za kuvanje na pari i odozgo poređamo sarme. Stavljamo poklopac i kuvamo oko 20 minuta.
Serviramo tople, neverovatno ukusne sarme od listova vinove loze sa pasuljem i zeljem u keramičkom tanjiru.
Krhke i aromatične, lagane i prijatne vegan sarmice sa pasuljem!
Veoma ukusno!