Način pripreme
Luk, peršun i mirođija se sitno iseckaju.
Ukoliko nemate paradajz u tegli, uzima se 1 paradajz srednje veličine i izrenda se na rende, tako što se uklone ljuspe.
Pirinač se dobro očisti i opere.
U veliku posudu se stavi mleveno meso i svi ostali začini i proizvodi, sa izuzetkom listova vinove loze. Dobro se umesi.
Uzme se jedan list vinove loze i kašičicom se stavlja začinjeno mleveno meso odozgo. Pažljivo se zatvori list, pazeći da se oblikuje sarma.
Ne preterujte sa količinom smese u njoj da bi vam bilo lakše i da bi se dobile dobro oblikovane sarme.
Uvijene sarme se stavljaju nadole, iz pravca savijanja u šerpu. Ređaju se gusto jedna do druge. Kada se stavi poslednja, pritiskaju se tanjirom da se ne bi razvile dok se kuvaju.
Sarme od listova vinove loze se prelivaju vodom dok ih ne prekrije. Stavljaju se na ringlu.
Nakon što proključaju, smanjuje se temperatura ringle da ne zagore i nakon sat vremena su spremne za konzumaciju.
Veoma ukusne sarmice od listova vinove loze sa mlevenim mesom i pirinčem!
Prijatno!