Način pripreme
Pirinač operemo i prelijemo ga vodom. Kuvamo da bude polugotov. Skidamo sa vatre i ocedimo od vode.
Sameljemo teleće meso u mašinici za mlevenje i u njega dodajemo izrendanu glavicu luka, poluskuvan pirinač, krišku hleba, potopljenu u sveže mleko i isceđenu, jedno jaje, sitno iseckan peršun, biber i so po ukusu.
Lepo promešamo smesu i stavimo je na pola sata da odstoji.
Za to vreme isečemo tikvice po dužini na pola. Uz pomoć kašike izvadimo sredinu da dobijemo nešto kao čamce.
Napunimo tikvice gotovom smesom od telećeg mesa i poređamo u pleh, na dno sipamo ulje.
Pripremamo sos od paradajza od 1 glavice izrendanog luka, proprženog u 2 supene kašike ulja, 1 kašičicu brašna, naredan paradajz bez ljuske i prstohvat soli.
Kuvam sos oko 10 minuta i njime prelivamo punjene tikvice. Sipamo u pleh 1/2 šolje vode i stavljamo u ugrejanu rernu.
Pečemo oko 45 minuta na 180 stepeni.
Po želji prilikom serviranja možemo preliti tikvice umućenom kiselom pavlakom.