Način pripreme
Operite tikvice i odsecite dršku na dnu. Isecite na pola po dužini. Izvadite unutrašnjost malom kašikom, pazite da ne probijete napravljeni čamac.
Isecite luk i beli luk sitno. Oljuštite paradajz i isecite na kockice.
U šerpu na vatri na umerenoj temperaturi ugrejte maslinovo ulje. Propržite luk i beli luk oko 2 minuta i dodajte mleveno meso. Izdrobite mleveno meso na mrvice i pržite oko 10 minuta ili dok ne promeni boju.
Dodajte isečeni peršun, mentu i isečeni paradajz. Začinite solju i biberom. Kuvajte nadev na tihoj vatri dok tečnost sasvim ne ispari ili oko 30 minuta.
Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte parmezan i lepo promešajte. Poređajte ćamce od tikvica u namazan pleh. Napunite nadevom.
Pripremite bešamel tako što rastopite maslac na umerneoj temperaturi na vatri. Dodajte brašno i propržite lagano ili oko minut.
Dodajte u tankom mlazu sveže mleko, neprestano mešajte da se ne stvore grudvice. Kuvajte sos dok se ne zgusne i uz neprestano mešanje oko 5 minuta. Skinite i ostavite da se ohladi.
Dodajte žumance i muskatni oraščić i ponovo promešajte. Začinite solju. Sipajte od bešamela preko punjenih tikvica.
Pecite punjene tikvice sa mlevenim mesom na grčki način u rerni dok ne dobiju zlatnu boju ili oko 30 minuta.
Unutrašnjost tikvica možete izrendati i napraviti na primer ćuftice od tikvica.