Način pripreme
Bujon od povrća - gledam da pripremam najviše zdravu hranu, zato uvek bujon pripremam sama. U mojoj kuhinji je zabranjeno da se unoso gotovi bujoni ili magični buket začina u kesici.
Za moj bujon vam je potrebna 1 zelena paprika, 1 šargarepa, 1 glavica luka, 1 pečurka, ako imate celer stavite i nje, so i biber po ukusu. Ja stavljam malo kurkume, a i od nje bujon dobija boju.
Kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri u oko 1.5 vode (ipak ispari). Prethodno potopite speltu - na oko 12 sati (zdravije je prethodno da se potope sva variva).
Isecite pečurke i propržite u maslacu. Kad se dobro propži dodajemo krišku belog luka, isečenu na pola. Mešamo dok beli luk ne postane zlatan - molim va gledajte da ne izgori.
Nakon toga dodajte i oceđenu speltu - lepo promešajte, oko pola minute i sipajte belo vino. Neka se krčka nekoliko minuta i počnite da dodajete bujon. Ja sam stavila 4 moje šolje za kafu.
Nakon toga, kad počne da vri, počinjemo da dodajemo bujon u zavisnosti od stepena kuvanja koje volite. Ja volim ne baš mnogo skuvanu speltu, i zato je potrebno da dodam najviđe jednu šolju.
Pre nego što bujon ispari dodajte spanać i lepo promešajte (da spanać padne). Tačno pre nego što skinete sa vatre (neka bude sočno, a ne suvo) dodajte jednu kašičicu maslaca, promešajte i skinite sa vatre. Sipajte u posudu i izrendajte parmezan.
Omiljeni rižoto! Prijatno kuvanje!