Način pripreme
Ove male šarene paprike, osim što su mnogo simpatične, čvrse su, a veoma malo smenki i voma prijatnog slatkog ukusa. Operite i očistite paprike od drški i semenki.
U maloj posudi zagrejte 4-5 kašika ulja i u njemu zapržite iseckan luk zajedno sa šargarepom, isečen na sitne kocke. Ubacite i opran i isecđen pirinač.
Promešajte i čim pirinač postane prozračan, dodajte mleveno meso, prethodno razmućeno sa šoljom vode. Tako neće biti grudvica.
Dodajte začine i prečijte sa šoljom vode. Dodajte iseckan paradajz, oljušten od ljuske. Ostavite da provri 5-6 minuta na vatri i sklonite.
Svaku papriku oštrim nožem probušite s jedne strane. Napunite paprike nadevom pomoću kašičice, a otvor zatvorite sa malim poklopcem od paradajza.
Poređajte paprike u posudu za pečenje probodenim delom na dole. Prelijte jednom šoljom vode i kapnite odozgo dve kašike ulja, pospite prstohvatom soli i stavite u zagrejanu rernu.
Kuvajte na 180 stepeni 45 minuta, a za to vreme možete da napravite mlečni preliv.
Umutite dva jaja sa prstohvatom soli i dodajte jednu kašičicu brašna. Razmesite sa 4 kašike kiselog mleka i jednom velikom šoljom svežeg mleka.
Izvadite paprike iz rerne, prelijte ih mlečnom smesom i vratite na još 6-7 minuta dok se preliv ne zapeče.
Pospite peršunom pri serviranju.