Način pripreme
Priprema kore:
Jaja i šećer dobro umutimo mikserom dok ne pobele. Prosevamo brašno i dodajemo, a nakon toga i sitno samlevene bademe i vanilu.
Smesu sipamo u kalup za tortu sa dnom koje se skida, prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje. Ivice kalupa i dno namažemo sa malo kravljeg maslaca. Koru pečemo 10 minuta u ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Priprema sirupa:
U maloj posudi na vatri ugrevamo vodu i šećer i kuvamo dok se šećer ne rastopi. Skidamo sa vatre i dodajemo nekoliko kapljica ruma.
Priprema krema:
Brašno pomešamo sa malo vode u posudi, dodajemo šećer. Preostalo mleko stavljamo u šerpu na vatru i kad se ugreje uz neprestano mešanje dodajemo rastvoreno brašno sa šećerom. Čim se zgusne malo kao boza skidamo sa vatre.
Želatin potopimo u jendu šolju za kafu sa hladnom vodom da nabubri 5-6 minuta. Nakon toga rastopimo na pari i dodajemo u mleko.
U posudi kašikom pomešamo pavlaku, kiselo mleko sa šećerom u prahu i jednom vanilom dok ne dobijemo glatku smesu. Dodajemo postepeno mlako mleko.
Sastavljanje parfea:
Na kalup za tortu stavljamo hladnu koru, okrenutu sa donjom stranom na gore. Naprskamo sirupom i stavljamo obruč pleha i zatvorimo.
Na koru sipamo šumsko voće /ja koristim zamrznuto - kupine, crnu i crvenu ribizlu/, a preko toga sipamo prethodno zapečene listiće badema. Voće prelivamo kremom.
Ja sam prelila polovinom krema i stavila u frižider na 40 minuta da se stegne krem preko voća. Uradila sam to da voće i bademi ne bi isplivali gore. Želela sam da na drugoj polovini krema napravim glatku belu površinu pošto sam želela da crtam preko glatkog parfea.
Nakon što se prvi deo krema stegao, prelivamo ga preostalim kremom. Ponovo stavljamo u frižider na tri sata.
Sada je već zadovoljstvo - sa nekoliko kapljica votke u različitim čašama i čepovima, stavljamo prah poslastičarske boje - plava, crna, ljubičasta, zelena, žuta i tankom četkom za crtanja ukrašavamo parfe - slika iz prirode.