Čorba sa klenom

Čorba sa klenom

Čorba sa klenom
Fotografije: Mariana
1 / 5
07/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno60 min.
Porcije5
"Jedan kuvar ne odaje svoje tajne, ali za vas ćemo napraviti izuzetak - vadite notese i zapisujte"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštimo 1 šargarepu i 1 krompir. Operemo i isečemo na velike komade. Malu glavicu luka isečemo na isti način. Očistimo jednog klena. Isečemo ga na 3-4 parčeta. Operemo hhladnom vodom.

Stavljamo u šerpu 3 litre vode da provri. Stavljamo klena u vrelu vodu. Proveravamo da li je riba i povrće kuvano. Povrće stavljamo za ukus i miris. Nakon što se riba skuva izvadimo je. Sklanjamo koske, odvajamo samo meso u posudu. Iskidamo na male komade.

Vadimo krompir, luk i šargarepu, oni nam više nisu potrebni. Bujon procedimo kroz veliku cediljku. Od proceđenog bujona nam je potrebno malo više od 2 l. Bujon sipamo u čistu šerpu. Odvajamo 3 žumanca.

Pravimo toplu zapršku u kaseroli na vatri sa 3 žumanca, 400 g kiselog mleka i 3 supene kašike bršana, mešamo neprestano i brzo žicom na tihoj vatri. Treba da dobijemo gustu smesu. Skidamo je.

Kad bude gotova stavljamo u bujon koji smo stavili na vatru i nastavljamo da mešamo dok se dve smese ne pomešaju dobro. Ostavljamo da vri na tihoj vatri. Unutra stavljamo ribu, očišćenu i iskidanu.

Začinimo solju, biberom i suvim selenom. Ostavljamo na vatri da vri dok ne bude gotovo. Promešamo. Kad čorba bude gotova sipamo je u tanjire. Odozgo posipamo biberom i još malo suvog selena.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: