Čorba sa klenom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261682k53
Čorba sa klenom
Fotografije: Mariana
2 / 6
07/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Jedan kuvar ne odaje svoje tajne, ali za vas ćemo napraviti izuzetak - vadite notese i zapisujte"

Potrebni sastojci

  • klen - 1 komad, veći
  • žumanca - 3 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • brašno - 3 supene kašike
  • voda - 3 supene kašike
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 komad
  • krompir - 1 komad
  • selen - suv
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštimo 1 šargarepu i 1 krompir. Operemo i isečemo na velike komade. Malu glavicu luka isečemo na isti način. Očistimo jednog klena. Isečemo ga na 3-4 parčeta. Operemo hhladnom vodom.

Stavljamo u šerpu 3 litre vode da provri. Stavljamo klena u vrelu vodu. Proveravamo da li je riba i povrće kuvano. Povrće stavljamo za ukus i miris. Nakon što se riba skuva izvadimo je. Sklanjamo koske, odvajamo samo meso u posudu. Iskidamo na male komade.

Vadimo krompir, luk i šargarepu, oni nam više nisu potrebni. Bujon procedimo kroz veliku cediljku. Od proceđenog bujona nam je potrebno malo više od 2 l. Bujon sipamo u čistu šerpu. Odvajamo 3 žumanca.

Pravimo toplu zapršku u kaseroli na vatri sa 3 žumanca, 400 g kiselog mleka i 3 supene kašike bršana, mešamo neprestano i brzo žicom na tihoj vatri. Treba da dobijemo gustu smesu. Skidamo je.

Kad bude gotova stavljamo u bujon koji smo stavili na vatru i nastavljamo da mešamo dok se dve smese ne pomešaju dobro. Ostavljamo da vri na tihoj vatri. Unutra stavljamo ribu, očišćenu i iskidanu.

Začinimo solju, biberom i suvim selenom. Ostavljamo na vatri da vri dok ne bude gotovo. Promešamo. Kad čorba bude gotova sipamo je u tanjire. Odozgo posipamo biberom i još malo suvog selena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: