Način pripreme
Meso sitno naseckajte satarom ili nožem, zajedno sa slaninom ili sve zajedno sameljite - kako vi želite i kako vam se više sviđa. Meso i slaninu stavite u veliku posudu i na sto i začinite ga. Meso sa začinima dobro umesite rukama.
Ostavite začinjeno meso pod laganim nagibom na hladnom mestu, bez sunčeve svetlosti da odstoji 48 sati. Šalitra se dodaje, kako meso ne bi potamnelo.
Nakon toga napunite dobro očiešćena tanka creva i formirajte kobasice dužine oko 20 cm. Krajeve sudžuka vežite jedan za drugi i formirajte prepoznatljivi oblik u obliku potkovice.
Okačite sudžuke da se suše 24 sata. Nakon tog vremena izbušite crevo iglom na nekoliko mesta. Zatim sudžuke stavite između dve ravne površine i pritisnite ih nekim teretom i ostavite ih tako 48 sati.
Nakon tog vremena možete sudžuke ostaviti da se suše još 6 dana, a zatim ih dimite na temperaturi dima do 20 stepeni 5 puta u toku 5 dana.