Način pripreme
Na 10 g mlevenog mesa se koristi 600-700 ml tečnosti za mešenju.
Meso sečemo na komadiće i stavljamo u emajliranu posudu, posolimo sa celom dozom soli za meso.
Ostavljamo posudu na hladnom mestu 24-48 sati na nagnut sto da se ocedi.
Oceđeno meso sameljemo u mašinici za mlevenje mesa.
Šećer i cečer rastvaramo u tečnošću za mešnju.
Teleće i magareće mleveno meso rasporedimo na sto, pospemo sa polovinom začina, na njih stavljamo mleveno svinjsko meso i posipamo ostalim začinima.
Ovako poređanu smesu dobro promešamo, periodično dodajemo od tečnosti.
Stavljamo na hladno mesto ili frižider da se aromatizuje i uzri - treba da odstoji 48-72 sata.
Dobro je da za to vreme premesimo nekoliko puta.
Pre punjenja crve možemo ponovo samleti smesu na mašinici za mlevenje.
Gotovom smesom punimo creva.
Kad ih napunimo, izbušimo creva iglom, pritiskamo rukom da izađe vazduh.
Sudžuke okačimo na provetrivo i sunčano mesto da se suše, na 1-2 sata prolazimo debelom oklagijom ili glašom dok ne dobiju ravan oblik.