Način pripreme
Meso isecite na sitne komade i sameljite ga u mašini za mlevenje mesa na srednjoj rešetki. Ako više volite grublju teksturu, ostavite nešto mesa u malim kockicama. Slaninu sameljite na isti način.
Šafran pripremite tako što ćete ga staviti u malo tople vode na 10-15 minuta.
U posudi pomešajte meso sa solju, slaninom, biberom, kimom, korijanderom i muskatnim oraščićem.
Dodajte vodu sa šafranom i dobro umesite dok se začini i meso ravnomerno ne rasporede.
Koristeći levak za punjenje ili poseban nastavak na mašini za mlevenje mesa, napunite gotovom smesom sve što ste pripremili.
Pazite da ne ostavite vazdušne džepove. Zavežite krajeve kuhinjskim kanapom.
Oblikujte kobasice lukanke tako što ćete ih lagano spljoštiti rukama da biste dobili karakterističan pljosnati oblik.
Kobasice obesite na suvo i provetreno mesto sa temperaturom od oko 10–15 stepeni.
Posle prva 2-3 dana pritisnite ih tako što ćete ih staviti između dve daske sa težinom na vrhu.
Ovo će pomoći da se vlaga izbaci i da se lukanke dobro oblikuju.
Ostavite lukanke da se osuše 15-20 dana, dok ne postanu tvrde i suve, ali ne previše tvrde.
Za dodatni ukus možete dodati 1-2 zgnječena čena belog luka.
Ako želite pikantnu kobasicu, dodajte malo ljute aleve ili tucane paprike.
Kada je domaća kobasica lukanka sa šafranom gotova, čuvajte je na hladnom mestu ili u zamrzivaču. Uživajte i prijatno!
Pogledajte i kako da čuvamo naše kobasice lukanke, kao i koje začine da stavljamo u kobasicu lukanku.