Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»File brancina na palenti od citrusa

File brancina na palenti od citrusa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
File brancina na palenti od citrusa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
21 min.
Ukupno
36 min.
Porcije
2
"Ovo nije samo riba na kačamaku, nego neverovatan gurmanski predlog, koji po svaku cenu morate da probate"

Potrebni sastojci

  • brancin - 4 komada, fileti sa kožom (oko 400 g)
  • ulje susama - oko 4 supene kašike
  • mirođija - 2 struka, svež ili 1 supena kašika suv
  • riblji bujon - 1/2 kockice (može i cela)
  • za palentu
  • kukuruzni griz - 130 g
  • voda - 1 l
  • limun - 1/2 komada
  • pomorandže - 1/2 komada
  • maslac - 60 g
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte mirođiju sitno, ako je sveža. Pomešajte je sa uljem susama, izmrvljenom kockicom bujona i iscedite nekoliko kapljica soka od limuna. Ovom smesom lepo natrljajte filete ribe, pokrijte streč folijom i stavite u frižider na 30 minuta.

2. Kad prođe pola vremena, počnite sa palentom, da bi sve moglo da bude gotovo približno u isto vreme, pošto prilikom serviranja riba i palenta treba da budu topli.

3. Ugrejte vodu sa dva prstohvata soli i kad provri sipajte kukuruzni griz. Mešajte i kuvajte oko 20 minuta na tihoj-umerenoj vatri, mešajte često.

4. Za to vreme file brancina izvadite iz frižidera, nakon što se marinira uvijte u foliju. Stavite u umerenu rernu (180-190 stepeni) 11 minuta ili malo više, ako su deblji. Možete pripremiti na pari isto vremena.

5. Dok se riba priprema, dodajte u palentu oko 1 supenu kašiku kore od pomorandže (samo narandžasti deo) i 2 supene kašike izrendane kore od limuna (samo žuti deo). Iscedite i dodajte sok. Čim ih griz upije i čim se zgusne dovoljno, skinite sa vatre i stavite maslac, isečen na kockice. Promešajte da se rastopi i posolite po ukusu.

6. Rasporedite palentu na tanjir i odozgo stavite ribu - po jedan ili dva filea, kako želite. Možete dodati u svaku poricju dinstano ili pečeno povrće po izboru.

7. Jelo servirajte toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti