Način pripreme
Maslačak je bogat izvor koristih sastojaka, posebno vitamina A, K, C i E i minerala: kalcijuma, gvožđa i mangana. Redovno konzumiranje pomaže poboljšanju vida zbog prisustva luteina i zeaksantina u njemu.
U narodnoj medicini maslačak se koristi kao diuretik, za lek kod problema sa jetrom, urinarnih problema i problema sa bubrezima.
Maslačak je čaroban tonik za celo telo.
Operemo sveže obrane listove maslačka. Da bismo smanjuli njegov gorka ukus, potopimo ih na pola sata-sat u hladnu vodu, u koju smo dodali malo soli (3 supene kašike na jedan litar soli).
Ocedimo listove od vode, operemo ih još jednom hladnom vodom i osušimo. Prebacujemo u odgovarajući tanjir.
Salatu začinimo solju, sokom od limuna i maslinovim uljem, pospimo kuvanim kukuruzom i iseckanim mladim lukom i peršunom i serviramo.
Po želji možemo dodati orahe, zapečene na suvom tiganju.
Prijatno!