Način pripreme
Ovaj recept se pretvorio u umetničku kulinarsku terapiju za mene.
Pošto nemam spravu za oblikovanje špageta od povrća, igram se sa ljuštilicom i oštrim nožem.
Opranu i osušenu tikvicu sečemo na trake i svaku traku na tanke ivice.
Pripremamo sos tako što u kaseroli dinstamo luk i paprike, isečene na kockice.
Dodajemo salsu od paradajza, čenove belog luka, so i biber.
Nakon oko 15 minuta dodajemo taljatele od tikvica, paradajz pire i peršun. Dinstamo na tihoj vatri dok se sos ne redukuje, i dok se taljatele od tikvica ne skuvaju. Na kraju dodajemo kačkavalj, krupnije izrendan.
Za pohovanje pomešamo jaja, pivo /ledeno hladno/ i brašno, mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Prezle pomešamo sa semenkama /susamom, semenom suncokreta, lanom/.
Sirvei treba da budu hladni. Potapamo ih prvo u brašno, posle u smesu za pohovanje, a na kraju u prezle.
Pečemo dok ne dobiju lepu boju i hrskavu koricu.
Kad izvadimo iz posude, poređamo na ubrus da se ocedi višak masti.
Serviramo taljatele tople, dodajemo malo kačkavalja za raskoš i ukrašavamo pohovanim sirom.
Odgovarajuće predjelo za čašu hladnog Šardonea.