Način pripreme
U posudi pomešamo brašno sa solju i napravimo udubljenje. U čaši rastvorimo kašičicu šećera u 150 ml vode, ne vrele i sipamo kesicu suvog kvasca.
Kad se kvasac rastvori i prestane da raste sipamo smesu u udubljenje. Mešamo neprestano i dodajemo lagano toplu vodu dok ne dobijemo glatku smesu, malo gušću od boze.
Nauljamo odgovarajući pleh i pospemo brašnom. Sipamo testo u pleh i ravnomerno rasporedimo po celoj površini. Pospemo sitno izmrvljenim sirom i ostavimo testo na toplom da nadođe nekoliko sati.
Kad se testo udvostruči, čak i utrostruči uključujemo rernu na 200 stepeni i pečemo dok se ne stegne prlenka, ali ne treba da bude potpuno gotova. Pomešamo maslac sa začinima - šarenom soli, alevom paprikom i čubrom.
Četkom lepo namažemo prlenke i nastavljamo da pečemo dok ne dobiju šarenu koricu. Naprskamo ih vodom i uvijemo krpom. Kad omekša, servirajte toplu.