Način pripreme
Operemo i očistimo povrće. Odvojimo pažljivo semenke i natrljamo unutrašnjost solju. Luk i šargarepu sitno sečemo. Krompir i kačkavalj krupnije izrendamo.
Paradajz isečemo na kriške jednake debljine, kojima ćemo zatvoriti paprike. Koritim ga umesto krompira, zato što prilikom pečenja nadev upija dodatno paradajz i ostaje sočan.
U kaseroli dinstamo šargarepu i luk. Kad omekša u njih dodajemo pirinač. Nakon 2 minuta uz neprestano mešanje dodajemo 200 ml tople vode ili bujon.
Dodajemo začine, biber, alevu papriku i paradajz. Ostavljamo nadev da se dinsta na tihoj vatri dok tečnost ne ispari. Skidamo sa vatre i sačekamo da se ohladi.
U posudu stavljamo mleveno meso, u koje smo dodali krompir, kačkavalj, prethodno skuvanu kinou, sveže isečen peršun i čubra. Promešamo dobro i dodajemo hladnu smesu. Ponovo dobro promešamo sastojke za nadev.
Velikom iglom na nekoliko mesta probušimo paprike i napunimo ih smesom.
Zatvorimo parčetom paradajza. Poređamo punjene paprike u pleh u koji dodajemo vrelu vodu, koja je 1/3 iznad njih. Pokrivamo folijom dok se dinstaju. 15 minuta pre nego što izvadimo iz rerne otvaramo da se zapeku i porumene.
Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 50 minuta.
U vatrostalnoj kaseroli umutimo jaja, kiselo mleko i brašno. Kuvamo na tihoj vatri uz neprestano mešanje, dodajemo do bujona u kojem su se pekle paprike. Začinimo solju i biberom po ukusu.
Za podlogu koristimo kriške limuna i posipamo sa mnogo peršuna.