Pogača Kornjača

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Pogača Kornjača
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Pogača, pripremljena sa mnogo mašte"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 3 šolje
  • kvasac - 1/2 kockice
  • mleko orašastih plodova - 300 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • so - 1/2 supene kašike
  • šećer - 1/2 kašičice
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 2 supene kašike
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • ulje
  • biber - 2 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u duboku posudu. U brašnu pravimo udubljenje i u njega izmrvimo kvasac. Mleko od orašastih plodova sipamo na kvasac. Preko dodajemo i ostale sastojke. Zamesimo meko testo.

Gotovo testo ostavljamo uvijeno na toplom da nadođe oko 20-25 minuta. Nakon što nadođe podelimo ga na dva dela. Jedna polovina testa treba da bude mnogo manja od druge.

To će biti glava kornjače. Od nje odvajamo 4 veoma male lopte za noge kornjače.

Oblikujemo lopte i prebacujemo u veliki pleh. Pleh namažemo sa malo ulja i pospemo brašnom.

Nakon toga stavljamo lopte testa jednu do druge. Oštrim nožem sečemo po velikoj lopti da nacrtamo oklop kornjače. Na manju loptu od testa stavljamo dva zrna bibera za oči.

Oblikovanu pogaču i ostavljamo da nadođe još 30 minuta. Nakon toga namažemo umućenim žumancem sa malo ulja.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: