Uvijena pogača za Svetog Trifuna

Катарина Кнежевић
Катарина Кнежевић
Početnik
27/03/2019
"Možda ne znamo kako se obrezuje loza, ali sigurno znamo kako se pravi raskošna uvijena pogača za Svetog Trifuna "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano129
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 1 šolja (200 ml)
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • sveži kvasac - 20 g
  • brašno - oko 600 g
  • sir - 250 g
  • mast - 1 šolja, pomešan maslac i ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejemo brašno i dodajemo so, promešamo.

U drugu posudu stavljamo jedno umućeno jaje i belance drgugog, šećer, ugrejano mleko i vodu i izmrvljen kvasac, mešamo dok se kvasac ne rastopi.

U etapama dodajemo brašno i zamesimo meko testo. Podelimo testo na 5 jednakih lopti i uvijemo čistiom krpom na 20 minuta.

Svaku loptu razvučemo na koru prečnika veličine pleha.

Poređamo kore jedna na drugu, obilno između namažemo mašću ili pospemo mrvljenim sirom.

Uvijemo kore u rolat. Usučemo i izvučemo rolat što je moguće da bude dug.

Namažemo pleh i uvijemo rolat u oblik puža i ostavljamo na toplom da nadođe 1 sat.

Pogaču namažemo žumancem, pomešanim sa 1-2 supene kašike svežeg mleka i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo oko 40 minuta dok ne dobije lepu boju.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar