Način pripreme
Operite lososa, očistite i podelite na dva fileta, odvojite kosti i paprike i pospite belim biberom, solju i sokom od limuna. Ostavite na bar jedan sat.
Skuvajte pirinač, ocedite vodu i u njega dodajte maslinovo ulje, iseckani mladi luk, masline i tikvicu, isečenu na kockice. Začinite solju i belim biberom. Sipajte smesu na dno pleha zapečenje, prethodno namazan sa malo maslaca. Stavite lososa na pirinač, prethodno napravite malo mesta da svi sastojci budu na istom nivou. Prelijte belim vinom.
Napravite preliv tako što pomešate pavlaku sa 1 supenom kašikom skroba, izgnječenim belim lukom i dodajte začine po ukusu (beli biber, muskatni oraščić, so).
Prelijte sastojke u plehu (bez lososa) poređajte odozgo kockice maslaca, pospite sa malo maslinovog ulja i stavite jelo da se peče u umerenoj rerni dok se ne stvori lepa korica.
Lososa servirajte u društvu velikog bokala prethodno ohlađenog belog vina, sa komadićima jabuke, limuna i leda u njemu.
Prijatno!