Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Losos sa pirinčem i tikvicama iz rerne

Losos sa pirinčem i tikvicama iz rerne

ZoriZori
Guru
8932865k
Losos sa pirinčem i tikvicama iz rerne
Fotografije: Zori
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Losos, aromatični prilog i belo vino - o čemu čovek više može da mašta"

Potrebni sastojci

  • losos - 1/2 komada, krupnija
  • pirinač - 250 g
  • maslac - 80 g
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • tikvice - 1 komad
  • masline - 1 šaka, kalamata, bez koštica i sitno iseckane
  • mladi luk - 1/2 veze
  • sok od limuna - 4 - 5 supenih kašika
  • belo vino - 150 g
  • za preliv
  • pavlaka - 1 1/2 šolje, sa niskim procentom masti
  • skrob - 1 supena kašika
  • beli luk - 1 čen
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • so
  • beli biber
* merne jedinice

Način pripreme

Operite lososa, očistite i podelite na dva fileta, odvojite kosti i paprike i pospite belim biberom, solju i sokom od limuna. Ostavite na bar jedan sat.

Skuvajte pirinač, ocedite vodu i u njega dodajte maslinovo ulje, iseckani mladi luk, masline i tikvicu, isečenu na kockice. Začinite solju i belim biberom. Sipajte smesu na dno pleha zapečenje, prethodno namazan sa malo maslaca. Stavite lososa na pirinač, prethodno napravite malo mesta da svi sastojci budu na istom nivou. Prelijte belim vinom.

Napravite preliv tako što pomešate pavlaku sa 1 supenom kašikom skroba, izgnječenim belim lukom i dodajte začine po ukusu (beli biber, muskatni oraščić, so).

Prelijte sastojke u plehu (bez lososa) poređajte odozgo kockice maslaca, pospite sa malo maslinovog ulja i stavite jelo da se peče u umerenoj rerni dok se ne stvori lepa korica.

Lososa servirajte u društvu velikog bokala prethodno ohlađenog belog vina, sa komadićima jabuke, limuna i leda u njemu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti