Način pripreme
Krompir oljuštimo i skuvamo u posoljenoj vodi. Za to vreme u malo masti propžimo sitno iseckanu viršlu dok ne porumeni.
Kuvani krompir ocedimo i izgnječimo dok je još topao. U njih dodajemo peršun, proprženu viršlu i rendani kačkavalj. Smesu dobro promešamo.
U pleh, obložena namazanim papriom za pečenje, drvenom kašikom rasporedimo smesu od krompira. Posle rasporedimo po dnu pelha kao testo, ali ne pritiskamo. Ostavljamo da odstoji u frižideru 30 minuta.
Uz pomoć čaše, otvora srednje veličine testo od krompira sečemo na 12 jednakih delova.
U 6 parčeta pažljivo napravimo gnezda. U svako gnezdo stavljamo po jedno žumance, prethodno odvojeno od belanaca (belanca ćemo koristiti za valjanje ćuftica), začinimo solju i biberom i poklopimo drugim parčetom od krompira. Oblikujemo dobro da ne sklizne gotnji deo i da se žumance ne razlije.
Ugrevamo ulje ulje u tiganju.
Svaku ćuftu od krompira uvaljamo pažljivo prvo u brašno, posle u odvojena belanca i na kraju u prezle.
Pržimo dok ne porumene sa obe strane.
P.S. Preostali deo smese od krompira možemo oblikovati na loptice, da ih uvaljamo u brašno, belanca i prezle i da pržimo. Tamo ćemo dobiti dve vrste ćuftica.