Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Majstorski pestil od šljiva sa suvim voćem i orašastim plodovima

Majstorski pestil od šljiva sa suvim voćem i orašastim plodovima

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Majstorski pestil od šljiva sa suvim voćem i orašastim plodovima
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
3
"Majstorluk se po pestilu poznaje, zar niste znali"

Potrebni sastojci

  • šljive - 2500 g
  • šećer - 1 kg
  • skrob - 2 supene kašike, pšenični
  • voda - 50 ml
  • lešnici - 1 šolja, sirovi
  • suvo grožđe - 1 šolja
  • brusnice - 1 šolja, suve
  • kajsije - 1 šolje, suve
  • karanfilić - 8 komada
  • kokosovo brašno - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Nemojte se plašiti ako vam se priprema čini komplikovana, poverujte mi, trud vredi!

Potrebne su nam zdrave i dobro zrele šljive. Operemo ih, odvojimo košticu.

Sameljemo ih u mašinisi za sok, meljemo 2-3 puta dok se ne odvoji suva ljuska. Dobijeno gusto pire ostavljamo u emajliranu posudu i kuvamo na tihoj vatri. Dodajte šećer i karanfilić, uvjen u zavežljaj od gaze.

U hladnoj vodi rastvorimo skrob i dodajemo u voćnu smesu. Zgusnuto pire skidamo sa vatre, u njega dodajemo suvo voće - sitno isečene kajsije, brusnice, suvo grožđe. Ne potapamo ih prethodno u vodu, zato što će smesa da nabubri. Obložimo pleh papirom za pečenje i sipamo deo pirea debljine oko 2 cm.

Preko poređamo sirove lešnice. Stavljamo pleh /3 komada/ u rernu na 100 stepeni, za vreme sušenja menjamo njihov položaj.

Nakon što se po površini stvori korica i ne lepi se, vadim pestil i obilno ga posipamo kokosovim brašnom. Sušimo ga još na provetrivom mestu, nakon toga okrećemo i sa druge strane.

Dobro osušen sečemo na trake i uvijamo u papir za pečenje ili stavljamo u papirnu kesu. Čuvamo na suvom i hladnom mestu i konzumiramo sa zadovoljstvom tokom hladnih zimskih meseci.

Savet: Na isti načim možemo pripremiti pestil od bresaka, ali umesto lešnika dodajemo listiće sirovog badema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti