Način pripreme
Nemojte se plašiti ako vam se priprema čini komplikovana, poverujte mi, trud vredi!
Potrebne su nam zdrave i dobro zrele šljive. Operemo ih, odvojimo košticu.
Sameljemo ih u mašinisi za sok, meljemo 2-3 puta dok se ne odvoji suva ljuska. Dobijeno gusto pire ostavljamo u emajliranu posudu i kuvamo na tihoj vatri. Dodajte šećer i karanfilić, uvjen u zavežljaj od gaze.
U hladnoj vodi rastvorimo skrob i dodajemo u voćnu smesu. Zgusnuto pire skidamo sa vatre, u njega dodajemo suvo voće - sitno isečene kajsije, brusnice, suvo grožđe. Ne potapamo ih prethodno u vodu, zato što će smesa da nabubri. Obložimo pleh papirom za pečenje i sipamo deo pirea debljine oko 2 cm.
Preko poređamo sirove lešnice. Stavljamo pleh /3 komada/ u rernu na 100 stepeni, za vreme sušenja menjamo njihov položaj.
Nakon što se po površini stvori korica i ne lepi se, vadim pestil i obilno ga posipamo kokosovim brašnom. Sušimo ga još na provetrivom mestu, nakon toga okrećemo i sa druge strane.
Dobro osušen sečemo na trake i uvijamo u papir za pečenje ili stavljamo u papirnu kesu. Čuvamo na suvom i hladnom mestu i konzumiramo sa zadovoljstvom tokom hladnih zimskih meseci.
Savet: Na isti načim možemo pripremiti pestil od bresaka, ali umesto lešnika dodajemo listiće sirovog badema.