Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pirinač na Tiganju»Dinstani pirinač sa jagnjetinom i iznutricama

Dinstani pirinač sa jagnjetinom i iznutricama

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Dinstani pirinač sa jagnjetinom i iznutricama
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 3
07/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
5
"Čitajte između redova - nije važan pirinač, nego iznutrice, pripremljene do savršenstva"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća glavica - 2 komada
  • jagnjeća bela džigerica - 1 komad
  • jagnjeća crna džigerica - 1 komad
  • jagnjeće srce - 1/2 komada
  • jagnjeća crevca - 1/2 komada
  • pirinač - 500 g
  • mladi luk - 3 - 4 struka
  • so - po ukusu
  • biber - 5 - 6 u zrnu
  • aleva paprika - 1 - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 100 g
  • ulje - 100 g
  • belo vino - 100 g
  • beli luk - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo jagnjeće glavice, dobro. Stavljamo u duboki ekspres lonac, da bi bilo bolje i lakše.

Dodajemo biber u zrnu, nekoliko prstohvata soli, jedan čen belog luka, isečen na dva dela. Sipamo onoliko vode, koliko da se pokrije.

U drugoj šerpi stavljamo očišćene iznutrice i sipamo isto toliko vode, koliko da pokrije. Kuvanje obe stvari oduzima oko 45-50 minuta.

Kad bude gotovo, vadimo jagnjeće glavice, takođe i džigericu, ostavljamo da se ocedi. Prospemo vodu iz džigerice, a vodu iz glava ostavljamo. Sve kuvano sitno sečemo, a glave odvojimo od kostiju i isečemo.

U dubokoj posudi propržimo pirinač u ugrejanom ulju. Dodajemo belo vino, krupnije isečen mladi luk, sitno iseckan čen belog luka. Promešamo dobro, posolimo i posipmo biberom.

Dodajemo deo vode u kojem smo kuvali jagnjeće glave i ponovo promešamo. Ostavljamo tako da pirinač sam upije vodu i onda dodajemo jagnjeće meso.

Nakon toga dodajemo i preostali deo bujona. Nastavljamo da kuvamo dok ne bude potpuno gotovo. Serviramo pirinač sa kiselim mlekom i sitno iseckanom nanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: