Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rol-viršle»Ražano-pšenične rol-viršle

Ražano-pšenične rol-viršle

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
303169
Ražano-pšenične rol-viršle
Fotografije: Potrebitel#165452
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
16
"Deci omiljene rol-viršle, ali sa ražano-pšeničnim brašnom. Da li se još pitate šta da napravite za doručak?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, belo
  • ražano brašno - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 4 prepunjene kašike
  • so - 1 1/2 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kocke živi ili 1 kesica suvi
  • viršle - 16 komada male ili 8 velikih.
  • kačkavalj - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined U toploj vodi se razmiti kašika belog brašna, šećer, so i kvasac i ostavlja se 15 minuta na toplom da se aktivira.

Dve vrste brašna se pomešaju i u njih se dodaje narasla smesa, sveže mleko, ulje, kiselo mleko i jedno celo jaje i belance drugog i čubar, zamesi se meko, nelepljovo testo i ostavlja se da naraste natoplom dok ne udvostruči svoj obim.

Nakon što naraste, namazanim rukama se iskida na 16 jendakih lopti. Ako se koriste veće viršle one se preseku na polovine, tako da se dobiju dva manja parčeta. Kačkavalj se seče na lente dužine kao parče viršle.

Svaka lopta se pretvara u fitilj i rukom se raspljeska kao lenta. Nakon toga ta lenta se uvaija oko svakog para viršle sa kačkavaljem, tako da ih dobro pokrije i da se oformi kifla. Na dno posude za pečenje u kojoj ćemo ih peći, stavlja se papir za pečenje, maže se blago masnoćom pomoću četke i kifle se ređaju preko nje.

Ostavljaju se još 15-20 minuta da narastu, mažu se žumancem drugog jajete, umućenog sa malo masnoće, posipaju se čubrom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20-30 minuta. Viršli i kačkavalju može da se doda i kriška kiselog krastavčića.

Beleška: Ako se koristi gotovo ražano-pšenično brašno, od njega se izmeri 600 g.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: