Način pripreme
/undefined U toploj vodi se razmiti kašika belog brašna, šećer, so i kvasac i ostavlja se 15 minuta na toplom da se aktivira.
Dve vrste brašna se pomešaju i u njih se dodaje narasla smesa, sveže mleko, ulje, kiselo mleko i jedno celo jaje i belance drugog i čubar, zamesi se meko, nelepljovo testo i ostavlja se da naraste natoplom dok ne udvostruči svoj obim.
Nakon što naraste, namazanim rukama se iskida na 16 jendakih lopti. Ako se koriste veće viršle one se preseku na polovine, tako da se dobiju dva manja parčeta. Kačkavalj se seče na lente dužine kao parče viršle.
Svaka lopta se pretvara u fitilj i rukom se raspljeska kao lenta. Nakon toga ta lenta se uvaija oko svakog para viršle sa kačkavaljem, tako da ih dobro pokrije i da se oformi kifla. Na dno posude za pečenje u kojoj ćemo ih peći, stavlja se papir za pečenje, maže se blago masnoćom pomoću četke i kifle se ređaju preko nje.
Ostavljaju se još 15-20 minuta da narastu, mažu se žumancem drugog jajete, umućenog sa malo masnoće, posipaju se čubrom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20-30 minuta. Viršli i kačkavalju može da se doda i kriška kiselog krastavčića.
Beleška: Ako se koristi gotovo ražano-pšenično brašno, od njega se izmeri 600 g.