Način pripreme
Možete da koristite meso od svakog dela praseta, ali treba da ga razgrnete nožem kao pelenu pravougaonog oblika. Blago se istuca. Meso se začinjava solju, kuminom, biberom i istucanim belim lukom. Tako stoji 2-3 sata.
Očišćene cele šargarepe; očišćena od semenki i na trake, široke 1, 5-2 cm, isečena paprika i očišćene i prepolovljene pečurke se dinstaju dok ne budu polu gotove, tek toliko da se prekrije povrće.
Ne bacajte vodu od dinstanja. Šargarepe se iseku na pola po dužini, a od tračica paprika pažljivo se sklanja mesnati deo, tako što se prevlači nožem preko kožice. Jaja se kuvaju 7-8 minuta da budu tvrda, i nakon ljuštenja se seku na četiri dela.
Na veliku dasku se poređaju jedno do drugog kriške slanine. Preko njih se stavlja začinjeno meso. U jedan kraj se ređaju po celoj dužini kobasica, paprika i uvija se jednom; nakon njih, na trake isečene dimljene grudi i šargarepe i uvija se još jednom; poređaju se jaja, pečurke i na trake isečen kačkavalj i rolat se čvrsto uvija poslednji put.
Vezuje se koncem i stavlja se u posudu za pečenje namazanu ulje, rolat se takođe maže uljem i sipa se šolja vode. Poklapa se poklopcem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na maskimalnoj temperaturi 30-35 minuta. Ipak treba da proverite da li se rolat ispekao.
Sos:
Zagreva se maslac i u njemu se zaprži brašno dok ne postane zlatasto. Dodaje se vino i sos od pečenja i meša se energično, da se dobije homogena smesa do željene gustine. Ako procenite da je sos gust dodaje se voda u kojoj se dinstalo povrća. Na kraju se stavlja i biber.
Pre serviranja se sklanja konac, rolat se seče na kriške. Preko njiih se preliva malo sosa. Servira se sa garnirungom po želji. Moja je bila sa krompir pireom i turšijom.