Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Šareni rolat od mesa pečen u rerni

Šareni rolat od mesa pečen u rerni

Velichka  KalevaVelichka Kaleva
Šegrt
398966
Šareni rolat od mesa pečen u rerni
Fotografije: Velichka Kaleva
1 / 2
25/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Šareno, pečeno, aromatično - prava kulinarska magija"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg
  • kobasica - 50 - 60 g, sirova
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • paprika - 1 komad, crvena
  • dimljene grudi - 25 - 30 g
  • slanina - oko 100 g, isečena na kriške.
  • jaja - 2 komada, tvrdo kuvana
  • kačkavalj - 50 - 60 g
  • pečurke - 100 g
  • biber
  • kumin
  • so
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • ulje
  • Za sos
  • maslac - 1/2 pakovanje od 125 g
  • brašno - 2 kašike
  • sos - od ispečenog rolata
  • biber
  • belo vino - 3/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Možete da koristite meso od svakog dela praseta, ali treba da ga razgrnete nožem kao pelenu pravougaonog oblika. Blago se istuca. Meso se začinjava solju, kuminom, biberom i istucanim belim lukom. Tako stoji 2-3 sata.

Očišćene cele šargarepe; očišćena od semenki i na trake, široke 1, 5-2 cm, isečena paprika i očišćene i prepolovljene pečurke se dinstaju dok ne budu polu gotove, tek toliko da se prekrije povrće.

Ne bacajte vodu od dinstanja. Šargarepe se iseku na pola po dužini, a od tračica paprika pažljivo se sklanja mesnati deo, tako što se prevlači nožem preko kožice. Jaja se kuvaju 7-8 minuta da budu tvrda, i nakon ljuštenja se seku na četiri dela.

Na veliku dasku se poređaju jedno do drugog kriške slanine. Preko njih se stavlja začinjeno meso. U jedan kraj se ređaju po celoj dužini kobasica, paprika i uvija se jednom; nakon njih, na trake isečene dimljene grudi i šargarepe i uvija se još jednom; poređaju se jaja, pečurke i na trake isečen kačkavalj i rolat se čvrsto uvija poslednji put.

Vezuje se koncem i stavlja se u posudu za pečenje namazanu ulje, rolat se takođe maže uljem i sipa se šolja vode. Poklapa se poklopcem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na maskimalnoj temperaturi 30-35 minuta. Ipak treba da proverite da li se rolat ispekao.

Sos:

Zagreva se maslac i u njemu se zaprži brašno dok ne postane zlatasto. Dodaje se vino i sos od pečenja i meša se energično, da se dobije homogena smesa do željene gustine. Ako procenite da je sos gust dodaje se voda u kojoj se dinstalo povrća. Na kraju se stavlja i biber.

Pre serviranja se sklanja konac, rolat se seče na kriške. Preko njiih se preliva malo sosa. Servira se sa garnirungom po želji. Moja je bila sa krompir pireom i turšijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: