Način pripreme
Kvasac pomešamo sa toplom vodom i šećerom i ostavljamo da nadođe. Sa preostalim sastojcima zamesimo meko testo koje se ne lepi. Stavljamo u kesu i ostavljamo na jednu noć u frižideru.
Vadimo, ostavljamo testo da odstoji. Zelje očistimo i blanširamo u vreloj vodi. Ocedimo i sitno iseckamo.
Ugrevamo ulje, propržimo sitno iseckan luk i zelje. Posipamo sa malo soli i nakon 2 minuta skidamo da se ohladi.
Isečemo sastojke za nadev na kockice, pomešamo sa proprženim povrćem i dobro promešamo. Začinimo sa još malo soli i bibera ako je potrebno.
Testo podelimo na 2 dela, oblikujemo široke trake, ne razvlačimo. Rasporedimo nadev odozgo i ivice poklopimo i učvrstimo.
Oblikujemo dva fitilja, uvijemo prvo posebno, posle jedan sa drugim i stavljamo pletenicu na papir za pečenje u terin. Ostavljamo na toplom 20 minuta, namažemo umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i obilno posipamo susamom.
Pečemo u umereno ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45-50 minuta, pred kraj pokrivamo folijom da sačuvamo lepu boju.
Vadimo na rešetku da se ohladi, namažemo maslacem i pokrivamo krpom. Isečemo reckastim nožem za hleb i serviramo sa svežim povrćem. Srećni praznici!