Način pripreme
Namrvite kvasac u posudu, sipajte malo toplog mleka oko 100 ml, šećer 2 kašike i posipite brašnom. Tako će kvasac dobro da se aktivira.
Umutite jaja sa šećerom dok se ne istopi, dodajte i mleko sa vanilom i narendanom korom limuna i pomorandže. Probajte, ako smesa nije slatka možete da dodate još malo šećera.
Prosejte brašno i zamesite testo (kao lepčjivu smesu) - u početku dodajte po malo brašna i masnoće. Mesite i pipajući osetite da li je potrebno još brašna, svu masnoću treba postepeno da utopite pri mešenju.
Kada počnu da se vide mehurići možete da namažete testo za uskršnji kolač uljem i da ga ostavite da naraste.
Oblikovanje je jednostavno, kidajte po tri lopte za 1 pletenicu, ali ne velike - zavisi od kalupa da li su mali ili veliki.
Svaku loptu razvucite na dlanu u široku lentu i tako na tri lente stavljate slatko ili džem (slatko treba da je gušće).
Pritiskate sa jedne strane i uvrćete, ispletete labavu pletenicu i stavljate u kalupe postavljene papirom za pečenje. Pokrivate spremljene uskršnje rolate i ostavljate da narastu, nakon toga mažete žumancem i posipate šećerom.
Pečete uskršnje pletenice sa slatkom u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, probate drvenim ražnjićem da li je ispečeno.