Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnje pletenice sa slatkom

Uskršnje pletenice sa slatkom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Uskršnje pletenice sa slatkom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
3
"Uskršnje pletenice sa slatkom se prave da bi bile pojedene"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada (1 žumance za mazanje)
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 280 g
  • svež kvasac - 42 g, kocka
  • maslac - 80 ml
  • ulje - 100 ml
  • so - prstohvat
  • brašno - 1 kg
  • rakija - 1 kašika
  • limun - 1 komad (kora)
  • pomorandža - 1/2 (kora)
  • vanila - 2 kesice
  • slatko - 1 tegla, po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Namrvite kvasac u posudu, sipajte malo toplog mleka oko 100 ml, šećer 2 kašike i posipite brašnom. Tako će kvasac dobro da se aktivira.

Umutite jaja sa šećerom dok se ne istopi, dodajte i mleko sa vanilom i narendanom korom limuna i pomorandže. Probajte, ako smesa nije slatka možete da dodate još malo šećera.

Prosejte brašno i zamesite testo (kao lepčjivu smesu) - u početku dodajte po malo brašna i masnoće. Mesite i pipajući osetite da li je potrebno još brašna, svu masnoću treba postepeno da utopite pri mešenju.

Kada počnu da se vide mehurići možete da namažete testo za uskršnji kolač uljem i da ga ostavite da naraste.

Oblikovanje je jednostavno, kidajte po tri lopte za 1 pletenicu, ali ne velike - zavisi od kalupa da li su mali ili veliki.

Svaku loptu razvucite na dlanu u široku lentu i tako na tri lente stavljate slatko ili džem (slatko treba da je gušće).

Pritiskate sa jedne strane i uvrćete, ispletete labavu pletenicu i stavljate u kalupe postavljene papirom za pečenje. Pokrivate spremljene uskršnje rolate i ostavljate da narastu, nakon toga mažete žumancem i posipate šećerom.

Pečete uskršnje pletenice sa slatkom u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, probate drvenim ražnjićem da li je ispečeno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: