Način pripreme
Sitno iseckajte glavicu luka.
Stavite 600 g mešanog mlevenog mesa u duboku posudu. Razbijte jedno jaje i dodajte luk. Začinite biberom i solju po ukusu. Isecite nekoliko suvih paradajza, mariniranih u maslinovom ulju i dodajte u mleveno meso. Sipajte i 2-3 supene kašike aromatičnog maslinovog ulja u smesu. Dodajte i 150 g rendanog kačkavalja.
Zapecite 2 suve ljute paprike u tiganju kratko da puste mirise. Iseckajte ih i dodajte u smesu za ćuftice.
Pomešajte sve sastojke dobro i ostavite mleveno meso da odstoji nekoliko minuta. Oblikujte ravne tatarske ćuftice i poređajte u pleh. Prelijte maslinovim uljem lagano i pecite na 200 stepeni 20-25 minuta.
Za namaz od pasulja sa belim lukom prvo odsecite vrh glavice belog luka, nemojte ljuštiti. Stavite u aluminijumsku foliju, posolite i prelijte maslinovim uljem. Uvijte u paketić i pecite dok ne omekša u rerni. Uvijte u paketi i becite beli luk zajedno sa ćufticama u rerni dok potpuno ne omekšaju.
Odsecite vrhove dve glavice belog luka, posolite, prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni dok ne omekša.
Sipajte teglu kuvanog belog pasulja u blender. Dodajte dva čena mladog belog luka i pola glavice pečenog. Pasirajte smesu kratko. Začinite ljutom paprikom, biberom i solju. Pasirajte ponovo sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu.
SIpajte namaz u posudicu i pospire svežim peršunom.