Način pripreme
Za testo sa maslacem sipajte brašno u duboku posudu, posolite i dodajte maslac. Razbijte jaje i dodajte šećer. Prstima mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte loptu i uvijte u providnu foliju. Ostavite testo u frižideru da se stegne 30 minuta.
Za nadev oljuštite jabuku i očistite. Isecite ih na krupnije kockce ili kriške i stavite u posudu. Iscedite sok od limuna da ne postamne. Dodajte šećer, skrob, kardamon, suvo grožđe, potopljeno u rum, cimet i prezle. Promešajte nadev dobro.
Isecite hladno testo na dva dela. Veći deo razvucite da bude debljine 2 mm. Uz pomoć oklagije prebacite testo u odgovarajući pleh za pečenje. Sklonite višak testa. Sipajte jabuke unutra.
Razvucite preostalo testo. Isecite ga da bude širine 1.5 cm svaki. Poređajte trakice na paj kao rešetku. Namažite paj od jabuka umućenim žumancem.
Pecite klasičan paj od jabuka u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.