Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Praznični paj sa jabukama

Praznični paj sa jabukama

Praznični paj sa jabukama
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Raskošan kolač sa jabukama za kog uvek ima mesta na trpezi"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g
  • maslac - 1 šolja
  • so - 1/4 kašičice
  • šećer - 1/4 šolje
  • voda - 1/4 šolje, hladna
  • votka - 1 kašičica
  • Za nadev
  • jabuke - 6 komada, Greni Smit
  • maslac - 1/4 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • cimet - 1/2 kašičice
  • skrob - 1 supena kašika
  • kora pomorandže - 1 kašičica, izrendana
  • limunov sok - 1 kašilica
  • Za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1/2 kašičice
  • Za posipanje
  • šećer - 2 supene kašike
  • cimet - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo testo za paj tako što u brašno dodajemo šećer, so i maslac iseckan na kockice.

Gnječimo rukama dok se ne dobiju mrvice maslaca i dodajemo ledenu vodu i votku. Kratko mesimo dok se ne dobije testo od maslaca i uvijamo ga u foliju. Stavljamo ga u frižider na sat vremena.

Gulimo jabuke i sečemo ih na komade srednje veličine. Naprskamo ih limunovim sokom.

Sipamo maslac u teflonski tiganj i topimo ga na ringli. Sipamo iseckane jabuke i izmešamo.

Dinstamo jabuke uz periodično mešanje dok blago ne omekne. Nakon toga dodajemo šećer, koru pomorandže i cimet. Dinstamo još 1-2 minute i dodajemo skrob. Mešamo i dinstamo još 1-2 minute.

Procedimo jabuke od tečnosti i ostavljamo ih sa strane.

Vraćamo tečnost na ringlu u isti tiganj i mešamo dok se ne zgusti i dok se ne dobije gust karamel sos.

Sipamo sos u jabuke i mešamo.

Vadimo testo iz frižider i na nabrašnjenoj površini ga razvijamo u veliku okruglu koru.

Stavljamo koru u prethodno pripremljeni kalup za paj i oblikujemo osnovu paja.

Višak testa sečemo, skupljamo ga u loptu, razvijamo je i od nje zatim sečemo trake za gornji deo paja.

Sipamo nadev na osnovu od testa i izravnamo.

Odozgo u obliku krsta ređamo trake testa.

Mutimo jaje sa uljem i premazujemo trakice od testa.

Pomešamo šećer i cimet i obilno posipamo naš paj sa jabukama.

Zagrevamo rernu na 180 stepeni i pečemo ukusni kolač otprilike 30 minuta.

Serviramo praznični paj sa jabukama dok je topao ili nakon nekoliko sati kada se stegne, sa kuglom sladoleda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: