Način pripreme
Pripremamo testo za paj tako što u brašno dodajemo šećer, so i maslac iseckan na kockice.
Gnječimo rukama dok se ne dobiju mrvice maslaca i dodajemo ledenu vodu i votku. Kratko mesimo dok se ne dobije testo od maslaca i uvijamo ga u foliju. Stavljamo ga u frižider na sat vremena.
Gulimo jabuke i sečemo ih na komade srednje veličine. Naprskamo ih limunovim sokom.
Sipamo maslac u teflonski tiganj i topimo ga na ringli. Sipamo iseckane jabuke i izmešamo.
Dinstamo jabuke uz periodično mešanje dok blago ne omekne. Nakon toga dodajemo šećer, koru pomorandže i cimet. Dinstamo još 1-2 minute i dodajemo skrob. Mešamo i dinstamo još 1-2 minute.
Procedimo jabuke od tečnosti i ostavljamo ih sa strane.
Vraćamo tečnost na ringlu u isti tiganj i mešamo dok se ne zgusti i dok se ne dobije gust karamel sos.
Sipamo sos u jabuke i mešamo.
Vadimo testo iz frižider i na nabrašnjenoj površini ga razvijamo u veliku okruglu koru.
Stavljamo koru u prethodno pripremljeni kalup za paj i oblikujemo osnovu paja.
Višak testa sečemo, skupljamo ga u loptu, razvijamo je i od nje zatim sečemo trake za gornji deo paja.
Sipamo nadev na osnovu od testa i izravnamo.
Odozgo u obliku krsta ređamo trake testa.
Mutimo jaje sa uljem i premazujemo trakice od testa.
Pomešamo šećer i cimet i obilno posipamo naš paj sa jabukama.
Zagrevamo rernu na 180 stepeni i pečemo ukusni kolač otprilike 30 minuta.
Serviramo praznični paj sa jabukama dok je topao ili nakon nekoliko sati kada se stegne, sa kuglom sladoleda.