Klasična pita sa razvijenim korama

01/05/2019
"Pita, o kojoj se govori u bajkama - ukusna i topi se u ustima, proveren recept "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano49
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje, belo
  • mlaka voda - 1 šolja za kafu
  • ulje - 2 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • maslac - 125 g
  • so - 1 kašičica
  • za nadev
  • sir - 500 g
  • jaja - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte brašno u duboku posudu. Dodajte mlaku vodu, so, ulje i sirće. Počnite da mesite dok ne dobijete homogeno testo, dodajte još vode ako je potrebno. Oblikujte testo u loptu i ostavite da odstoji 20-30 minuta.

Podelite testo na 2 ili 3 lopte. Namažite svaku uljem, pospite radnu površinu i razvucite na tanak list. Razvlačite dok ne dobijete poluprovidnu koru. Namažite rastopljenim maslacem obilno i savijte ivice ka centru, da liči na koverat.

Namažite maslacem koru nakon svakog savijanja. Ponovite sa ostalim loptama od testa. Stavite dobijene kore u brašnom posut tanjir i stavite u frižider na bar polasata da se maslac stegne. Za to vreme pripremite nadev. Umutite jaja u posudi, dodajte kravlji sir i promešajte.

Izvadite hladen kore iz frižidera, pospite brašnom radnu površinu i razvucite svaki "koverat" na tanku pravougaonu koru. Stavite od nadeva sa jajetom i sirom i uvijte u rolat.

Poređajte pitu u željeni oblik u pleh za pečenje i ponovite sa ostalim korama.

Namažite razvučenu pitu maslacem i pecite na 180 stepeni 35-40 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar