Način pripreme
Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje
U posudu miksera se sipa 800 g od obe vrste brašna i vode. Testo se mesi otprilike 10 minuta. Nakon toga se ostavlja u posudi i uključuje se na najsporiji stepen, koji se zaustavlja nakon dva obrtaja, testo odmara i ponovo se uključuje da ga mesi.
Na taj način se razvija gluten u testu. Za vreme mešeja se dodaje i druga količina brašna. Ukoliko je previše suvo, kao kod mene, dodaje se 60-70 ml vode, nije toliko od značaja. Dobija se glatko i meko testo. Uvija se u foliju i ostavlja se na otpilike sat vremena. Tako će nadoći samo od seme i dobiće se glatka, mekana lopta testa, pogodna za rad. Testo se deli na 4 jednaka dela, koristila sam vagu za merenje.
Svaki deo se razvija na malo brašna, tako što se posipa i odozgo. Treba da se razvije u što je moguće najveću i tanku koru, otprilike 4-5 otvorenih dlanova. Maslac se deli ponovo na četiri dela, za svaku koru, pri čemu se ostavlja malo za dodatno premazivanje.
Deo maslaca se maže, može i rukom po celom testu. Oba kraja kore se prebacuju unutra, ka sredini i premazuju se maslacem.
Savijaju se i gornji krajevi ka sredini i takođe se premazuju maslacem. Ponovo se savija i ponovo se premazuje svaki put. Tako se radi dok se ne formira kocka testa. Lagano rukom, ili obrnutom stranom kašike se premazuje maslacem.
Sa jedne strane se stavlja punjenje od sira i jaja. Raspoređuje se i uvija se u rolat. Stavlja se u tepsiju za pečenje, tako što se uvija u oblik puža. Sledi da se druga testa razviju, stavlja se nadev i prati se zavijanje oko prethodnog testa, tako što ima i malo rastojanje između rolata, kako bi se lisnato testo bolje ispeklo.
Pita od lisnatog testa s epremazuju umućenim jajetom. Peče se na 200 stpeeni dok lepo ne porumeni. Kada se ispečena pita izvadi iz rerne, napršće se vodom i prekriva se krpom.
Navela sam recept sa datim količinama.
Ova količina za moje domaćinstvo je ogromna, zato sam ih podelila na dva. Koristila sam dve vrste brašna, ali u receptu je prikazano da se radno samo sa belim običnim brašnom, nije obavezno da se koristi brašno Manitoba.
Za nadeve sam koristila 250 g rikote, umućene sa jednim jajetom i 1/2 kašičice soli, za mene ovo je bolje punjenje od sira, po izboru je.
Koristila sam stacionirani mikser za veću udobnost, ali testo sasvim mirno može da se umesi rukom.