Način pripreme
Zagrejte blago sveže mleko i pomešajte ga sa kašičicom šećera, kockom kvasca i 1-2 kašike maslinovog ulja. Dodajte kašičicu belog brašna. Ostavite smesu na toplom 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Pomšajte u dubokoj posudi belo i ražano brašno, dodajte prstohvat soli i promešajte. Oformite udubljenje i sipajte kvasac. Dodajte meki maslac i 3 kašike maslinovog ulja. Počnite da mesite meko testo dodajući mlaku vodu, ako je neophodno. Oblikujte testo u loptu i prebacite u posudu. Pokrijte prozračnom folijom. Ostavite testo da naraste 20-25 minuta na toplom.
Kada testo za hleb naraste, ponovo ga umesite i razvijte u list dbljine pola centimetra. Iseckajte na sitno struk ruzmarina i pospite testo. Pospite krupno iseckanim maslinama.
Uvijte hleb u rolat i oblikujte po svojoj želji. Stavite u kalup za pečenje. Pokrijte prozračnom folijom i ostavite da naraste ponovo novih 20-30 minuta.
Umutite žumance jednog jajeta sa 1-2 kašike pavlaka i namažite hleb.
Pospite semenom maka i prebacite u rernu i pecite u pretkodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata.