Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa krem sirom

Torta od šargarepe sa krem sirom

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Imate li tortu od šargarepe, pitao je zeka. Neee, celu smo je pojeli i bila je veličanstvena"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 280 g
  • cimet - 1/2 kašičice
  • soda - 1 kašičica, bikarbona
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • jaja - 4 velika
  • smeđi šećer - 100 g
  • šećer - 150 g
  • ulje - 120 ml
  • pomorandža - kora jedne pomorandže + 100 ml sveže isceđenog soka
  • šargarepa - 320 g, fino izrendana
  • orasi - 50 g, pečeni i sitno iseckani
  • suvo grožđe - 50 g, potopljeni u malo ruma
  • za krem
  • krem sir - 350 g na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 200 g, prosejan
  • maslac - 125 g, mekan
  • pomorandže - 1 kašičica, izrendana kora
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte prvih 5 sastojaka za koru i promešajte. Pomešajte 2 supene kašike ove smese sa orasima i suvim grožđem, što će pomoći da radnomerno rasporedite kore.

Umutite jaja sa dve vrste šećera dok ne dobijete mekan krem i dodajte postepeno ulje, sok od pomorandže i izrendanu koru. Dodajte prvu suvu smesu u tečne sastojke i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nakon toga pomešajte sa šargarepom i na kraju sa suvim grožđem i orasima.

Rasporedite smesu u namazan kalup, obložen papirom za pečenje. Stavite koru od šargarepe da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 minuta, ali proverite čačkalicom za zube.

Pečenu koru ostavite da se ohladi i izvadite da se ohladi na rešetku za roštilj da se potpuno ohladi. Nakon toga isecite na 2 posebne kore.

Za krem prvo umutite maslac na mekan krem. Dodajte krem sir, koru od pomorandže i postepeno mutite dodavajući šećer u prahu. Mutite dok ne dobijete gladak krem, ali nemojte preterivati da se krem ne bi razvodenie. Stavite ga na kratko u frižider.

Nakon toga zalepite koru sa kremom i odozgo tortu namažite preostlaim kremom. Napravite odgovarajući ukras i ostavite tortu nekoliko sati na hladnom pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: