Način pripreme
1. Priprema kora - umutimo šećer i cela jaja mikserom dok ne postanu mekana, dodajemo sok od pomoradže, ulje, kore od pomorandže, samlevenu ili izrendanu šargarepu. Dodajemo smesu od brašna, grz, so, vanilu, prašak za pecivo i bademe, malo umutimo. Rasporedimo na testo u 4 kalupa za torte, na dno stavljamo papir za pečenje. SvakI kalup za tortu stavljamo na pleh. Pečemo na 180 stepeni 15 minuta - proveravamo čačkalicom za zube.
2. Priprema krema - u posudi umutimo filadelfija sir i 1/2 šećera u prahu mikserom kratko. Mutimo u drugoj posudi kiselu pavlaku i preostalu polovinu šećera u prahu mikserom kratko. Potopimo želatin da nabubri 1:3 i rastopimo na pari. Pomešamo dve smese (filadelfija sir sa kiselom pavlakom - prethodno pomešane sa šećerom) dok ne dobijemo homogenu smesu, dodajemo želatin. Rasporedimo/obeležimo krema na 3 dela. U 2/3 krema dodajemo ušećerene kore od pomorandže.
3. Oblikovanje - u kalup prečnika 26 cm poređamo: koru, sirup po želji, 1/3 krema: koru (sirup), krem 2/3; koru. Ostavljamo tortu da se ohladi. Izvadimo iz kalupa, namažemo kremom bez kora pomorandže odozgo i sa strane. Obložimo listićima badema. Obeležimo 14 komada, pravimo ružu od pavlake na svakom parčetu i stavljamo po 1 šargarepu na svaku ružu (prvo pravimo zelene listiće da se osuše, posle narandžaste šargarepe i zabodemo listove).
Za marcipan Varna:
Pravimo kao kuvano testo, ali ga pomešamo sa šećerom u prahu i obojimo mali deo zelenom bojom - uzimamo deo boje štapićem ili čačkalicom i obojimo testo. Gnječimo i mesimo dok se ne oboji, a preostalo bojimo narandžastom. Pravimo šargarepe.