Način pripreme
Ugrejte malo gaziranu vodu, dodajte 1 kašičicu šećera i rastvorite kvasac u njima, dodajte 5 supenih kašika brašna i promešajte, ostavite na toplom, pokrijte da se kvasac aktivira.
U veliku posudu razbijte jaja, dodajte šećer i vanilin šećer, mutite mikserom dok se šećer ne rastvori. Dodajte kiselo mleko, ulje, sirće i ponovo promešajte.
U smesu dodajte kvasac, promešajte i počnite da dodajete prethodno prosejano brašno u delovima, nakon svakog dodavanja promešajte dobro. Zamesite meko testo koje se ne lepei po rukama.
Namažite posudu i testo sa uljem dobro uvijte, ostavite ga na toplom 1 sat da nadođe. Podelite testo na 4 lopte, oblikujte fitilj i upletite kolač. Stavite ga u pleh, obložen papirom za pečenje i ostavite 30 minuta na toplom.
Namažite umućenim jajetom sa malo ulja i obilno pospite šećerom. Stavite pleh u hladnu rernu i uključite na 250 stepeni.
Prvih 15-20 minuta pecite na toj temperaturi, a posle smanjite rernu na 150 stepeni i pecite dok ne bude gotov, proverite drvenim štapićem.