Način pripreme
U veliku posudu stavite kvasac sa mlakim mlekom, dodajte šećer i 4-5 kašika brašna. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
Nakon toga odvojite žumance od jednog jajeta, a preostale dodajte u smesu.
Stavite nakon toga haziranu vodu i na kraju ulje. Prosejte polovinu brašna i dodajte so. Lepo promešajte kašikom.
Počnite da smesite, nekoliko puta dodajte preostalo brašno.
Nakon što testo bude gotovo, pospite ga sa malo brašna, pokrijte i ostavite da nadođe jedan sat.
Nakon što nadođe podelite gotovo testo na 8 jednakih delova.
Pripremite pleh, ivice namažite mekanim maslacem.
Razvucite prvi deo i stavite u pleh. Namažite maslacem i nakon toga razvucite svaki sldeći deo testa i stavite jedan preko drugog. Poslednju koru namažite maslacem.
U sredinu pogače stavite jednu obrnutu posudu. Uzmite oštar nož i isecite poređane kore na delove, počnite od posude ka ivicama.
Nakon toga uzmite svaki deo maloh trouglova i uvijte u jednom pravcu dva ili tri puta.
Nakon što oblikujete pogaču, ostavite je da nadođe 25 minuta. Umutite preostalo žumance sa malo mleka i namažite nadošlu pogaču. Pospite susamom ili semenom maka.
Pecite uvijenu pogaču u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne bude gotovo.
Pogledajte još saveta zašto pogača ispadne bez niti ili kako da sačuvamo domaću pogaču da ostane mekana.