Način pripreme
Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele, dodajte ulje, ugrejano mleko, aktiviran kvasac, pomešan sa malo mleka ili vode i brašno koliko je potrebno, zamesite meko testo kao za uskršnji kolač (ali nemojte mesiti dugo), dodajte suvo grožđe, potopljeno u malo ruma i ostavite da nadođe.
Podelite nadošlo testo na 16 lopti, obilno namažite uljem i razvucite svaku rukama dok ne dobijete pravougaonu koru, prečnika oko 30 x 60 cm i obilno pospite rendanom alvom, izmevljenim orasima i cimetom.
Poređajte kore po četiri jedna na drugu na 4 gomilice, svaku uvijte u rolat, nakon toga uvijte dva kraja u suprotnim pravicima i malo razvucite tako da dobijeni rolat nakon toga postane dublo duži.
Sa druge tri gomilice uradite na isti način, poređajte rolate u namazan pleh kao puž od kraja ka sredini i ostavite pitu na toplom da nadođe, nakon toga pecite u umerenoj rerni kao uskršnji kolač.
Nakon što se potpuno ohladi prelijte hladnim sirupom, pripremljenim od šećera i vode, on treba da pokriva slatku pitu potpuno, zato što testo upije mnogo sirupa i izgnječi se.
Kad pita sa alvom odstoji nekoliko sati da bi upila sirup, isecite je i stavite u zatvorenu staklenu posudu ili bar pokrijte vlažnom krpom i ostavite u frižidru ili na hladnom, pošto tako može izdržati 5-6 dana, a da joj se ne smanji kvalitet ukusa.
Ne treba da je ostavljate u plehu u kojem ste je pekli.