Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Zapečene tikvice sa nadevom od halumi sira i jaja

Zapečene tikvice sa nadevom od halumi sira i jaja

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Zapečene tikvice sa nadevom od halumi sira i jaja3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Raskošno predjelo koje odlično ide uz vino i uzo"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 6 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • bujon od povrća - 600 ml, domaći*
  • halumi - 100 g, sir
  • kačkavalj - 100 g
  • maslac - 50 g
  • jaja - 3 komada
  • origano - 1 kašičica, suv, svež
  • biber
  • so - po ukusu
  • za salatu
  • brokoli - 1 komad, blanširan
  • šargarepa - 1 komad
  • kukuruz - 100 g, iz konzerve
  • za vinegret od belog luka
  • beli luk - 2 čena, izgnječen
  • so - 1/2 kašičice
  • prstohvat bibera
  • šećer - 1/2 kašičice
  • dižonski senf - 1/2 kašičice
  • balsamiko sirće - 2 supene kašike, vinsko
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice operemo i isečemo na dve polovine po širini. Sačuvamo vrhove, koristimo ih za poklopac.

Prepolovljene komade blanširamo 7 minuta u bujonu. Ideja je da ubrzamo proces prilikom pečenja, zato što jajima i siru treba kraća toplotna obrada.

Tikvice izvadimo, osušimo i izvadimo unutrašnjost**.

Sir i kačkavalj izrendamo krupnije, dodajemo jaja, sitno iseckan origano, so i biber.

Sa ovom smesom napunimo tikvice.

Stavljamo poklopcem, poređamo u namazanu vatrostalnu činiju i pečemo na umerenoj rerni dok ne bude gotovo.

U odgovarajućoj posudi pomešamo blanširani brokoli, rendanu šargarepu, kukuruz i začinimo vinegretom.

Serviramo predjelo i ukrašavamo s ljubavlju.

** Savet: Od izvađene blanširane unutrašnjosti tikvica i bujona od povrća možemo da pripremimo predivnu krem supu od tikvica.

* Bujon se priprema od 1 šargarepe, 1 glavice luka, korenima peršuna, solju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: