Način pripreme
Prvo počinjemo sa pripremom sosa:
Ugrevamo ulje u tiganju i u njemu propržimo luk i beli luk oko 5 minuta. Sipamo paradajz pire, paradajz iz konzerve i šećer i kuvamo dok se ne zgusne. Skidamo sa vatre.
Počinjemo sa pripremom ćuftica:
U posudi pomešamo mleveno meso, prezle, so i biber i dobro promešamo. Počinjemo da pravimo loptice od mleveno mesa, veličine oraha.
Ugrevamo ulje u tiganju i počinjemo da pržimo ćuftice, okrećemo ih neprestano. Treba da porumene sa svih strana. Gotove ćuftice vadimo na ubrus da se ocedi mast.
Vraćamo šerpu sa paradajz sosom na vatru i ponovo ugrevamo. Sipamo ćuftice u sos i kuvamo na tihoj vatri oko 10-15 minuta. Pazimo da jelo ne zagori. Ako postane previše gusto i počne da gori, skidamo sa vatre.
Pripremamo testo za venac:
Ukljućujemo rernu na 200 stepeni da se ugreje. U maloj šerpi sa dnom koje se ne lepi ugrevamo maslac, zajedno sa vodom dok ne provri. Premestimo sa vatre i brzo sipamo brašno uz neprestano mešanje. Mešamo drvenom kašikom dok ne dobijemo loptu od testa.
Ostavljamo da se ohladi oko 2-3 minuta. Počinjemo polako da dodajemo umućena jaja, treba u porcijama i nakon svake da bude dobro upijena od smese. Nakon što stavimo jaja sipamo parmezan odjednom i mešamo dok ne dobijemo homogeno testo.
U okruglu nauljanu tepsiju sa dnom koje se ne lepi testo rasporedimo kašikom pao ivicama tepsije. Treba da ima oblik venca.
Stavljamo pleh u ugrejanu rernu i pečemo oko 20 minuta ili dok ne postane zlatno. Za vreme pečenja ne treba da otvaramo rernu.
Kad venac bude pečen, vadimo ga i u sredinu sipamo ćuftice sa sosom. Serviramo direktno sa plehom dok je jelo toplo.