Rodopski patanik

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
12457980
Rodopski patanik
Fotografije: Natalia Petrova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Hm, nakon što probate ovaj rodopski patatnik nikada više nećete razmišljati o raznim musakama, ovčarskim pitama itd."

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 300 g
  • luk - 2 velike glavice, crni
  • krompir - 15 komada, srednje veličine
  • brašno - 2 supene kašike pune, belo
  • kukuruzno brašno - 2 supene kašike, pune
  • so - po ukusu
  • ulje - 2 supena kašika
  • maslac - 70 - 80 g
  • aleva paprika
  • nana
* merne jedinice

Način pripreme

Meso potpuno skuvamo u slanoj vodi, nakon toga isečemo na komade i iskidamo.

Krompir oljuštimo, operemo, stavljamo u šerpu i sipamo vodu, koliko da ih pokrije (jedan prst iznad krompira), nakon što provri dodajemo so po ukusu.

Nakon što se krompir potpuno skuva, sipamo u šerpu dve vrste brašna i ostavljamo da se brašno natopi, nakon toga promešamo kašikom, uzimamo od krompira sa dna šerpe, promešamo tako sekundu i skidamo šerpu sa vatre.

Nakon što skinemo šerpu sa vatre nastavljamo da mešamo i gnječimo drvenom kašikom ili oklagijom dok ne dobijemo veoma gladak kačamak.

Dok je kačamak još topao, u tiganj stavljamo maslac i ulje i luk, očišćen i isečen na polumesece, nakon što se proprži dodajemo iskidano meso, malo soli, prstohvat nane i prstohvat aleve paprike, promešamo još malo i skidamo sa vatre.

U odgovarajući pleh sipamo meso (ostavljamo 1-2 kašike od dobijenog bujona) i rasporedimo ravnomerno u pleh. Nakon što rasporedimo meso, odozgo sipamo gotov kačkamak i uz pomoć kašike, potopljene u preostali bujon, da se ne lepi, rasporedimo ravnomerno po plehu.

Na vrh mažemo preostali bujon, oblikujemo viljuškom i posipamo biberom. Pečemo patatnik u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta. Serviramo dok je toplo sa kiselim mlekom ili turšijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: