Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa bademima

Torta od šargarepe sa bademima

teodorateodora
Početnik
1223
Torta od šargarepe sa bademima
Fotografije: teodora
2 / 3
20/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
14
"I kada vas neki znatiželjni zeka pita Da li imate tortu od šargarepe, možete potvrdno odgovoriti još je i odlična"

Potrebni sastojci

  • kore od šargarepe
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 200 g
  • sok od pomorandže - 80 ml
  • šargarepa - 300 g, sitno izgnječena
  • vanila - 2 kesice
  • ušećerene kore od pomorandže - 40 g
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 250 g
  • griz - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • bademi - 50 g pečeni ili mleveni (popareni i oljušteni)
  • ulje - 100 g
  • krem
  • krem sir - 500 g
  • kisela pavlaka - 500 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • šećerne kore od pomoradnže
  • želatin
  • marcipan Varna
  • maslac - 20 g
  • voda - 40 ml
  • brašno - 40 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • poslatičarska boja - narandžasta i zelena boja
  • za lepljenje sa strane
  • bademi - 100 g, zapečeni listići
  • za ukras
  • slatka pavlaka - 150 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • za sirup
  • šećer - 120 g / 60 ml
  • voda - 150 g / 70 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Priprema kora - umutimo šećer i cela jaja mikserom dok ne postanu mekana, dodajemo sok od pomoradže, ulje, kore od pomorandže, samlevenu ili izrendanu šargarepu. Dodajemo smesu od brašna, grz, so, vanilu, prašak za pecivo i bademe, malo umutimo. Rasporedimo na testo u 4 kalupa za torte, na dno stavljamo papir za pečenje. SvakI kalup za tortu stavljamo na pleh. Pečemo na 180 stepeni 15 minuta - proveravamo čačkalicom za zube.

2. Priprema krema - u posudi umutimo filadelfija sir i 1/2 šećera u prahu mikserom kratko. Mutimo u drugoj posudi kiselu pavlaku i preostalu polovinu šećera u prahu mikserom kratko. Potopimo želatin da nabubri 1:3 i rastopimo na pari. Pomešamo dve smese (filadelfija sir sa kiselom pavlakom - prethodno pomešane sa šećerom) dok ne dobijemo homogenu smesu, dodajemo želatin. Rasporedimo/obeležimo krema na 3 dela. U 2/3 krema dodajemo ušećerene kore od pomorandže.

3. Oblikovanje - u kalup prečnika 26 cm poređamo: koru, sirup po želji, 1/3 krema: koru (sirup), krem 2/3; koru. Ostavljamo tortu da se ohladi. Izvadimo iz kalupa, namažemo kremom bez kora pomorandže odozgo i sa strane. Obložimo listićima badema. Obeležimo 14 komada, pravimo ružu od pavlake na svakom parčetu i stavljamo po 1 šargarepu na svaku ružu (prvo pravimo zelene listiće da se osuše, posle narandžaste šargarepe i zabodemo listove).

Za marcipan Varna:

Pravimo kao kuvano testo, ali ga pomešamo sa šećerom u prahu i obojimo mali deo zelenom bojom - uzimamo deo boje štapićem ili čačkalicom i obojimo testo. Gnječimo i mesimo dok se ne oboji, a preostalo bojimo narandžastom. Pravimo šargarepe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: