Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Carigradske ćuftice sa pečenim sosom

Carigradske ćuftice sa pečenim sosom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Carigradske ćuftice sa pečenim sosom
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Sa pitanjem se dolazi i do Carigrada, a u ovom slučaju dobojate najukusniji recept za Carigradske ćuftice sa pečenim sosom"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 800 g, mešano
  • jaja - 1 komad
  • seme slačice - 1 kašičica
  • prezle - 30 g
  • brašno - 30 g
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • za krompir pire
  • krompir - 5 komada, kuvani
  • maslac - 200 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • so
  • biber
  • za sos od povrća Grejvi
  • šargarepa - 1 komad
  • praziluk - 1 komad
  • celer - 1 stablo
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 glavica
  • crveno vino - 150 ml
  • teleći bujon - 500 ml
  • kukuruzni skrob - 30 g
  • majčina dušica - sveža, 3 struka
  • peršun - 1 veza
  • aleva paprika slatka - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite pire tako što začinite kuvani krompir solju i biberom i izgnječite. Dodajte maslac i sveže mleko za jači ukus.

Začinite mleveno meso za ćuftice solju i biberom. Izmrvite semenke slačice u avanu da biste oslobodili mirise i dodajte u mleveno meso. Dodajte u smesu jaje i mrvice i mesite rukama. Oblikujte ćuftice od gotovog mlevenog mesa veličine oraha. Uvaljajte ih u brašno i pržite u ugrejanom tiganju sa maslinovim uljem.

Za to vreme isecite šargarepu, struk praziluka, stablo celera, luk i beli luk.

Izvadite gotove ćuftice na ubrus da se ocedi višak masnoće. Procedite mast iz tiganja da se odvoje izgoreli delovi i sačuvajte za pripremu sosa. Stavite isečeno povrće u tiganju. Dodajte nekoliko kašika od proceđene masti i propžite povrće u njoj. Dodajte crveno vino i teleći bujon u tiganju i ostavite smesu da se redukuje.

Stavite i strukove sveže majčine dušice. Zgusnite sos kašičicom kukuruznog skroba.

Začinite solju i biberom. Pre nego što skinete sos sa vatre vratite ćuftice u tiganj na minut-dva da se dodatno začini. Izvadite ćufte, procedite sos od povrća i sveže začine.

Jelo servirajte tako što napravite podlogu od krompir pirea, odozgo poređajte ćuftice i prelijte sosom od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: